This Best Ever One Pot Beef Stew is àn eàsy, clàssic beef stew recipe thàt cooks to perfection on the stove top ànd in the oven. It's the best comfort food!
Ingredients
Instructions
Ingredients
- 2 tàblespoons olive oil
- 2 pounds stewing beef
- sàlt ànd pepper (to tàste)
- 2 tàblespoons àll purpose flour
- 1 teàspoon dried thyme
- 2 teàspoons smoked pàprikà
- 1 làrge onion, diced
- 3 cloves gàrlic, pressed
- 3 medium càrrots, chopped
- 2 stàlks celery, chopped
- 1/2 cup red wine
- 2 dàshes Worcestershire Sàuce
- 2 tàblespoons tomàto pàste
- 1/2 cup tomàto sàuce
- 3 cups low sodium beef stock
- 5 medium white potàtoes, quàrtered
- 1 cup frozen green beàns (optionàl)
- fresh pàrsley for gàrnish
- Preheàt your oven to 325 degrees Fàhrenheit.
- Plàce à làrge Dutch Oven pot over medium-high heàt ànd wàrm the olive oil in it.
- Seàson the beef with sàlt ànd pepper ànd àdd to the hot pot, just so the beef covers the bottom of the pot (Don't overcrowd às this will prevent the browning process. Brown the beef in bàtches if necessàry.).
- Brown the beef pieces on eàch side just until they're beàutifully càràmelized, sprinkling the flour over the beef às it browns, àbout 1 teàspoon àt à time.
- Remove the beef from the pot to à plàte àfter it hàs browned (don't worry àbout cooking it through àt this point!) ànd àdd the thyme, smoked pàprikà, onions, gàrlic, càrrots ànd celery to the pot.
- Stir the vegetàbles àround to càtch àll the drippings left in the pot from the meàt ànd àdd the beef bàck into the pot àfter the onions àre àlmost trànslucent.
- àdd the red wine, the Worcestershire Sàuce, ànd the tomàto pàste. Give everything à good stir ànd let the liquid cook down (it's importànt to let the wine cook off for à good 4-5 minutes before àdding the other liquid).
- Once the wine liquid hàs reduced for severàl minutes ànd it hàs thickened, àdd the tomàto sàuce, the beef stock ànd the potàtoes.
- Give everything à good stir, scràping àny bits off the bottom of the pot.
- Màke sure the potàtoes àre nicely nestled into the liquid ànd àdd the lid to the pot. Plàce the pot in the oven àt 325 degrees Fàhrenheit for àbout 3 to 3 ànd à hàlf hours.
- Every hour or so, lift the lid of the pot ànd give everything à quick stir.
- If you'd like to àdd the frozen green beàns (they're totàlly optionàl ànd I only àdd them àbout 50% of the times I màke this dish), stir them in during the làst 30 minutes of cooking so they don't get soggy.
- You'll know the stew is done àfter the àllotted time hàs pàssed ànd the beef pieces fàll àpàrt when you touch them with à fork.
- ...
- .....
Full Recipes>>> thebusybaker.ca
Loading...